U PROGRAMU OBUKE ZA KLASIRANJE GOVEĐIH TRUPOVA U SRBIJI UČESTVOVALO 10 KLANICA

Trinaest ljudi iz 10 različitih klanica učestvovalo je od 11. do 14. jula 2023. u Programu obuke za klasiranje goveđih trupova u okviru Tvining projekta koji finansira EU „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“. Ovih 10 klanica predstavlja oko 39% proizvodnje goveđeg mesa u Srbiji.

Cilj Tvining projekta je da pomogne srpskoj administraciji da primeni sistem klasiranja trupova, u skladu sa propisima Evropske unije, tako da će u narednim mesecima pravilnici biti objavljeni u Službenom glasniku Srbije i ovaj sistem će biti obavezan u klanicama koji prelaze određeni prag.

Pošto je proces klasiranja goveđih trupova vizuelna metoda, neophodno je obezbediti da se skala Evropske unije primenjuje na dosledan način u svim državama članicama. Opšti cilj Programa obuke bio je da se osoblju klanice pruži prilika da se upozna sa standardima koji se primenjuju u Evropskoj uniji.

Modul obuke se sastojao od teorijske i praktične faze razvijene na najmanje 40 nasumično odabranih trupova, koja je trajala petnaest sati.


Ovaj kurs se bavio sledećim temama: klasiranje goveđih trupova i pravna pozadina, opšti uslovi i primena klasiranja trupova, sistem izveštavanja o cenama u EU, pravni okvir klasiranja trupova u Srbiji, minimalni zahtevi za klasiranje, prezentacija, merenje i identifikacija trupova.

Da bi se postigao ovaj cilj, kurs obuke je bio fokusiran na praktičnu vežbu, gde su učesnici pozvani da klasiraju trupove, radeći kako u grupama, tako i pojedinačno. Vežbe su izvedene u klanici i pogonu za preradu govedine.

Ovaj program obuke realizovali su članovi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koji su prethodno obučeni kroz ranije projektne aktivnosti, a nadgledali su ga letonski stručnjaci sa velikim iskustvom u ovoj oblasti.

Ovom aktivnošću Srbija čini još jedan korak ka cilju pridruživanja EU, a MPŠV već ima dovoljno znanja da ubuduće samostalno organizuje ovakve kurseve.

Last updated: 26. April 2024. 13:43